Acasă » Cancan » Uluitoarea poveste a plantelor carnivore de la Băile Olănești

Uluitoarea poveste a plantelor carnivore de la Băile Olănești

De: Maria Vlaicu 02/09/2019 | 22:33

Puţini români au auzit probabil de rezervaţia naturală “Mlaştina Moșoroasa”, de lângă staţiunea Băile Olăneşti, singurul loc din județul Vâlcea și unul dintre rarele din țară unde crește o plantă carnivoră – “Drosera”, cunoscută localnicilor sub numele de “Roua cerului”. Autorităţile locale spun însă că nu este uşor să ajungi în această zonă, puţine persoane cunoscând traseul de o frumuseţe aparte. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea uluitoare a plantelor carnivore de la Băile Olănești. (CITEȘTE ȘI: LE-A ÎNCHIS ÎNTR-O SERĂ ŞI LE HRĂNEŞTE CU… AM PĂTRUNS ÎN ”MATERNITATEA” DE PLANTE CARNIVORE)

Râpa Evantai, denumită şi Râpa Corbilor, este o rezervaţie naturală ce constă într-o formaţiune geologică atipică, mai exact o râpă făcută din rocă de tuf dacitic şi trovanţi, denumirea venind de la aspectul în formă de evantai.

Legendele locului

Drumul către plantele carnivore traversează un peisaj ireal

Există și o legendă locală care se referă la Râpa Corbilor. Se spune că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în acest loc, nemţii ar fi ţinut o armă ultrasecretă, dar care n-a mai putut fi folosită pentru că au întârziat cu focoasele, trenul în care acestea erau transportate fiind sabotat de ruşi. (NU RATA: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)

Se mai spune că, tot în zonă, ei ar mai fi lăsat şi nişte comori, aurul pe care-l luaseră de la mănăstiri şi boieri, precum şi o arhivă militară secretă, care şi în zilele noastre s-ar afla tot acolo.

În această rezervaţie, între Punctul “Evantai” şi Lacul Doamnei, creşte o plantă foarte rară, spectaculoasă, una dintre puținele plante carnivore din România, pe numele ei Roua Cerului sau “Drosera Rotundifolia”. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA BLOCULUI BLESTEMAT CONSTRUIT PESTE UN VECHI CIMITIR DIN BAIA MARE)

Destinație doar pentru temerari

Uimitoarele plante carnivore care cresc în apropiere de Băile Olănești

“Mlaştina Moșoroasa este una dintre cele mai puţin cunoscute rezervaţii naturale din ţară, dar noi încercăm să o promovăm prin cât mai multe mijloace. Aici are loc un fenomen extrem de rar în România, unic prin ceea ce poate fi întâlnit într-un areal relativ restrâns.

«Roua cerului» este o plantă carnivoră pe care turiştii au şansa de a o putea vedea în propriul habitat. Deşi este o rezervaţie naturală declarată, Mlaştina Moșoroasa trebuie altfel gândită, pentru că accesul în zonă este unul anevoios şi extrem de periculos dacă nu eşti însoţit”, a mărturisit primarul stațiunii Olănești, Sorin Vasilache. (CITEȘTE AICI: DOAR ÎN ROMÂNIA SE POATE ÎNTÂMPLA AŞA CEVA! POVESTEA MIRACOLULUI IROSIT DE LA BABA NOVAC)

Mlaştina Moșoroasa se află la aproximativ cinci kilometri distanţă de staţiunea Olăneşti, la o altitudine de 700 de metri, la capătul cătunului Moșoroasa, de 20 de case, izolat, la graniţa cu comuna Vlădeşti. Accesul spre Mlaştina Moșoroasa se face şi din centrul comunei Vlădeşti, pe drumul care urcă până la Mănăstirea Lacul Frumos.

Cum „funcționează” Roua cerului

“În mijlocul unei păduri de fag se află un lac de aproximativ 200 de metri pătrați, înconjurat de sălcii. În mijlocul acestuia se află o insulă unde se ajunge foarte greu, riscul de a te scufunda în mlaştină fiind destul de mare.

În această zonă se află planta carnivoră Drosera, înaltă de 10 – 15 cm. Are flori de culoare albă, iar frunzele au pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari cu rol în digerarea insectelor. Perişorii, numiţi şi tentacule, secretă substanţe lipicioase, care se adună sub forma unor picături strălucitoare de rouă, de unde vine şi denumirea populară a plantei. (VEZI ȘI: O FOTOGRAFIE POSTATĂ PE FB I-A STÂRNIT ŞOCUL VIEŢII)

O insectă care se aşează pe o frunză a acestei plante se lipeşte de perii acestei plante, care se încolăcesc în jurul insectei şi secretă un suc lipicios care sufocă insecta”, povesteşte edilul Vasilache.

Frumusețea Râpei Evantai

Drumul spre plantele carnivore trece prin Râpa Evantai

Planta carnivoră Drosera înfloreşte în perioada verii. Declarată în anul 2000 arie protejată de interes naţional, zona unde crește planta corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip geologic) şi este situată în Subcarpaţii Getici, subdiviziunea Subcarpaţilor Vâlcii, în bazinul pârâului Sărata, pe versantul Nordic al dealului Făcăi, numit în acest loc “La Evantai”.

„Rezervaţia geomorfologică «Râpa Evantai» conservă o formaţiune impresionantă atipică, mai exact o râpă de 25 – 50 – 80 m înălţime cu altitudini între 440 m si 360 m, dezvoltată în depozite de tufuri dacitice albicioase, cu un microrelief spectaculos. Dimensiunile ansamblului sunt de 200 de metri lungime şi 150 de metri lăţime, rezervaţia fiind limitată pe toate laturile de păduri în fond forestier privat.

Alternanţa de muchii şi jgheaburi cu depozite deluviale se desfăşoară pe un povârniş accentuat, cu un unghi de peste 50 de grade, generate de procesele gravitaţionale şi erozionale ce au creat aspectul de evantai deschis. Faptul că toate converg la bază într-un talveg comun, îngust, urmat în aval de un sector de 50-100 m de chei, întăresc convingerea că denumirea «Evantai» nu este întâmplătoare.  (VEZI AICI: POVESTEA MINUNII DINTRE BLOCURI)

Se constată în teren o stare de conservare bună, fiind totuşi necesare câteva lucrări privind semnalizarea perimetrului şi informaţii de interes public”, spun reprezentanţii Agenției Naționale pentru Arii Protejate.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela, cucerirea fostului patron din fotbal
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela,...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu fiecare injecție pe care ți-o faci, ai un strop de speranță”
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu...
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am psihoze”
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste...
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se...
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că adevărul o să iasă la iveală!
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că...
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu:
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru care a lăsat în urma „Chefi la cuțite”
Ce salariu ar primi chefii Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Pro TV. Suma pentru...
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din România. Nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: ”Este un miracol pentru imunitate”
Peștele ieftin și bogat în vitamina D pe care îl găsești în toate supermarketurile din...
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de locuri de muncă
Gigantul care deschide o nouă fabrică în România. E aproape de București, oferă 200 de...