Acasă » Exclusiv » Un olar din Baia Sprie reînvie tradiția cuptorului public!

Un olar din Baia Sprie reînvie tradiția cuptorului public!

De: Romana Anghel 15/09/2018 | 22:40

În localitatea maramureșeană Baia Sprie a existat, cu mult timp în urmă, un cuptor public, unde gospodinele puteau să-și coacă pâinea, dacă nu aveau acasă această posibilitate. Un pasionat de tradiții din localitate vrea să-l redeschidă și să-l facă funcțional, însă își dorește să facă din el și un obiectiv turistic. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă pune povestea inedită a olarului Daniel Leș. (VEZI ȘI: POVESTE INCREDIBILĂ. FOSTUL POLIŢIST ŞI-A TRANSFORMAT CASA ÎN MUZEU)

Cunoscut olar din Baia Sprie, Daniel Leș vrea să reînvie tradiția cuptorului public. Vechiul cuptor era amplasat lângă piață și deservea întreaga comunitate din orășelul vechi, mineresc. Era și o ocazie de socializare, fiind loc de întâlnire al gospodinelor, dar avea și o mare utilitate. Daniel Leș a decis să reînvie această tradiție, cu mici modificări. 

„E un proiect cu primăria să fac un cuptor în centrul orașului. Va fi făcut din banii mei, pentru că vreau să ducem mai departe această tradiție: omul să poată să vină cu pâinea, să și-o facă acolo, să legăm comunitatea”, spune el.

Pâinea va fi făcută tradițional la cuptorul din Baia Sprie

Totul a pornit de la un cuptor cu… microunde

Ideea reînvierii tradiției cuptorului i-a venit după ce a jucat într-o reclamă la un cuptor cu microunde, filmată în Coreea de Sud. A fost o experiență intersantă și a decis, împreună cu soția lui, ca o parte din banii câștigați să o redea comunității.(NU RATA, AICI: Scriitorul are una dintre cele mai valoroase colecţii din România. Are 1.000 de maşinuţe într-un apartament de bloc din Lugoj!)

„Datorită acelui cuptor cu microunde se naște acest cuptor. În primul rând, aici e un proiect social. După ce am făcut acea reclamă, doamna mea a spus: «Nu fi zgârcit, împarte banii cu comunitatea». Și mi-a făcut o provocare: să renunț la jumătate din bani și să fac un act social. Așa s-a născut ideea acestui cuptor, a cărui poveste eu doar am auzit-o, dar mă gândesc să merg un pic spre latura umană, în sensul că o să am o listă cu toate văduvele și familiile sărace din Baia Sprie, care nu pot să-și permită o pâine, și o listă cu cei bogați”, explică Daniel Leș. 

Pâinea, împărțită cu săracii

Olarul Daniel Leș reînvie tradițiile la Baia Sprie

Potrivit proiectului său, cei care vor cumpăra o pâine de la cuptorul respectiv, vor mai plăti una pentru o familie săracă. „Dacă vrei două pâini, vei mai plăti două pentru săraci. Voluntarii o să ducă pâinea la bătrâni acasă, o să stea de vorbă cu ei, se leagă, oarecum, generația tânără cu generația bătrână, mai învață unii de la alții, poate că cei tineri îi învață pe cei bătrâni să comunice cu nepoții lor, aflați cine știe pe unde”, mai spune cunoscutul olar pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Pe de altă parte, gospodinele care vor dori să-și coacă pâinea la cuptorul din oraș, vor putea să o facă gratis, așa cum era odinioară. „Dacă vom avea un fochist pe care să-l plătim, o să vedem, poate Ocolul silvic ne pune la dispoziție lemn de foc, eu sunt dispus să plătim fochistul, care tot timpul să încingă cuptorul și cei care vor să vină să-și coacă pâinea în cuptor, sunt liberi să vină, fără să-i coste mai mult decât o donație, bani pe care să-i dea tot în folosul comunității”, explică Daniel Leș. (CITEȘTE ȘI: E CEL MAI MARE COLECȚIONAR DE HALBE DIN ROMÂNIA!)

Ca pe vremuri, fără curent electric

Cuptorul va funcționa exact așa cum era odinioară, fără elecricitate, fără tehnologie modernă. Tocmai de aceea, a decis că poate fi folosit ca o atracție turistică, modul de viață simplu fiind unul din obiectivele pe care turiștii, în special străini, vin să le vadă în Maramureș.

Aici vor putea vedea cum „se fabrică” o pâine în mod tradițional, cum se macină făina la o râșniță de piatră, fără să se folosească energie electrică.

„Vreau să dotez cuptorul cu o mică moară, obiecte vechi și nu numai, de producere a făinii. O să folosesc acele râșnițe din piatră, iar făina care se va face din grâu nemodificat genetic va fi făcută acolo, la râșnița manuală, din piatră. O să fie o mică moară primitivă. Totul va fi manual, fără să folosim curent electric absolut deloc, să-i învăț pe copii, pe tineri, că se poate fabrica pâinea și fără tehnologie modernă. Dacă e vorba de o pâine sănătoasă, trebuie să-i educăm că se poate fără să consumăm energie”, mai spune Daniel Leș. (CITEȘTE AICI: ARE ÎN GARAJ ZECI DE DACII DIN ANII ’70-’80)

„Vor aștepta până iese pâinea din cuptor, să o guste, să o miroasă”

Cuptorul din Baia Sprie va putea fi folosit de oricine

Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Primăria Baia Sprie. Conform înțelegerii, aceasta va concesiona o suprafață mică de teren de un ar și jumătate, în imediata vecinătate a unei suprafețe mai mari care-i aparține olarului.

Daniel Leș spune că modelul este „furat” de la marile centre culturale, care au astfel de puncte gastronomice artizanale, cu demonstrații. „Vor fi workshopuri de făcut pâinică, unde vor învăța să facă pâinea tradițional, vor aștepta până iese pâinea din cuptor, să o guste, să o miroasă, timp în care vor asculta povești din Baia Sprie”, explică Daniel Leș. 

Olarul din Baia Sprie face turism într-un mod aparte. El are o pensiune unde cei care-i trec pragul au posibilitatea să participe la lecții de olărit, meserie moștenită de la tatăl său. Pe de altă parte, unii dintre turiști au ocazia să fie cazați în case minerești, vechi de 200 de ani, pe care el le-a salvat de la distrugere și în care s-au păstrat și obiectele vechi ce au aparținut locatarilor. (CITEȘTE ȘI: ARE ACASĂ O ”MATERNITATE” DE PLANTE CARNIVORE!)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Bancul zilei | Cum miroase femeia perfectă, de fapt
Bancul zilei | Cum miroase femeia perfectă, de fapt
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a LIPIT de el
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns...
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Deea Maxer și Robert Drilea s-au împăcat! Primul mesaj transmis de cei doi: „Test..”
Deea Maxer și Robert Drilea s-au împăcat! Primul mesaj transmis de cei doi: „Test..”
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă. „Primul sărut e urât să fie dintr-o provocare.”
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 15 mai până la finalul anului. Noroc, bogății, relații noi și multe oportunități pentru acești nativi
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 15 mai până la finalul anului. Noroc,...
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Un medic clujean rupe tăcerea despre starea lui Florin Piersic: Manopera este extrem de riscantă. Trebuie dus la Viena, în regim de maximă urgență
Un medic clujean rupe tăcerea despre starea lui Florin Piersic: Manopera este extrem de riscantă....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la Beatles. Video
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Finalistul Zannidache, acuzat că a trișat la Survivor All Stars: „Ai rupt contractul și vin clauzele peste tine!”
Finalistul Zannidache, acuzat că a trișat la Survivor All Stars: „Ai rupt contractul și vin...
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
Câți bani cere Maria Cârneci pentru a cânta la un eveniment. Suma este surprinzătoare
Câți bani cere Maria Cârneci pentru a cânta la un eveniment. Suma este surprinzătoare
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de...
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...