Cum a fost prinsă o directoare de școală din București cu o șpagă de 21.000 de euro. „Avea banii la subsuoară și…”

Autor:
Publicat: 24/04/2020 | 15:59

CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă, în exclusivitate, detalii din culisele unui dosar recent al DNA, în care anchetatorii, în plină pandemie, au pornit pe urmele unei directoare de școală care încasa bani grei de la reprezentanta firmei care se ocupa de lucrările de reabilitare a instituției. (VEZI ȘI: Noi dezvăluiri-bombă din „Dosarul Beuran”. “A devenit agitat şi iritat, moment în care…“)

În dosarul trimis la instanţă cu propunerea arestării preventive a directoarei Elena Zanfir, procurorii arată că aceasta cerea bani fără jenă, pentru rotunjirea veniturilor.

„Comisionul pretins de inculpata Zanfir Carmen Elena a fost de 4% din valoarea totală a sumelor facturate și încasate de S—— INTL SRL, și anume 137.236 lei, cuantum stabilit în urma întâlnirii dintre martora … și Zanfir Carmen la data de 15.02.2020.”, se arată în dosar.

Tranşe de bani

„-  prima tranșă, în sumă de 20.000 lei a fost remisă la data de 20.10.2019;

– a doua tranșă, în sumă de 10.000 lei a fost remisă la data de 27.10.2019;

– a treia tranșă, în sumă de 5.000 lei a fost remisă la data de 15.02.2020;

– ultima tranșă, în sumă de 21.000 euro a fost remisă la data de 14.04.2020, când inculpata Zanfir Carmen Elena a fost prinsă în flagrant”, se mai arată în dosarul procurorilor. „Avea banii la subsuoară și se afla chiar în poarta școlii”, au precizat surse apropiate anchetei pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Cu banii la subsoară!

Școala 150 din București, unde a fost prinsă directoarea în flagrant

„În planșa fotografică având ca obiect principalele momente ale întâlnirii dintre martora …. și inculpata Zanfir Carmen Elena, din data de 14.04.2020, se regăsesc principalele momente în care martora îi înmânează inculpatei suma de 21.000 euro, momentul în care inculpata Zanfir Carmen Elena primește banii și se îndreaptă către ieșirea din imobil având sub brațul stâng suma de bani primită”, au mai notat anchetatorii.

Procurorii au explicat și pentru ce era, mai exact, șpaga.

„Sumele de bani pretinse și primite de inculpata Zanfir Carmen Elena au fost în legătură cu derularea contractului de achiziție publică de lucrări (proiectare, asistență tehnică și execuție) privind realizarea obiectivului de investiții «Lucrări de reparații și reabilitare Școala Gimnazială nr.150-corpurile C1,C2 și C3, situată în Bd. Eroii Sanitari, nr.29-31, Sector 5, București» nr.37/06.09.2018, între Școala Gimnazială nr.150, reprezentată legal prin Director Zanfir Carmen, în calitate de achizitor și asocierea S—— INTL SRL, reprezentantă legal prin Administrator ….- lider de asociere și P……. SRL, reprezentată legal prin Administrator …., în calitate de Executant”, au mai arătat procurorii.

Spune că banii i-au fost „băgați” pe gât…

„Fiind audiată în calitate de suspectă, Zanfir Carmen Elena a recunoscut primirea unui procent de 4% din valoarea totală a facturilor achitate către firma reprezentată de martora …, în schimbul căruia să nu inițieze procedura de reziliere a contractului încheiat de firma martorei cu Școala Gimnazială nr.150, lucru pe care l-ar fi putut face întrucât existau întârzieri în executarea acestuia”, se mai arată în dosar. (CITEȘTE AICI: Un martor acoperit îl acuză pe noul şef CNAS că i-ar fi ”împins” la sinucidere pe patronul unei cunoscute clinici + pe o doctoriță)

Potrivit actelor anchetatorilor, femeia ar fi cerut, de fapt, cu insistență tranșele de mită.

Anchetatorii DNA au relatat cum a decurs flagrantul, dar și ce reprezentau banii (Foto: INQUAM PHOTOS)

Inculpata reţinută a recunoscut fapta după cum s-a reţinut de către organele de urmărire penală, precizând că inculpata a menţionat că nu a pretins, ci i s-a oferit această sumă de bani, însă din probele administrate până la momentul prezent rezultă că inculpata a cerut insistent suma de bani de 21.000 euro, situaţie de fapt reieşită din probele administrate, respectiv din declaraţia martorei denunţătoare …., din procesul-verbal de prindere în flagrant, din înscrisuri puse la dispoziţie de către martora denunţătoare, din procese-verbale de interceptare a convorbirilor telefonice, precum şi planşe fotografice aferente întâlnirii din 14 aprilie 2020 şi 15 februarie 2020, apreciind că rezultă foarte clar, dincolo de orice dubiu, că inculpata a pretins acest procent de 4% din valoarea contractului….”, au precizat anchetatorii.

Ultima tranșă

În 14 aprilie, procurorii DNA au reținut-o pe Elena Carmen Zanfir, director și ordonator de credite la o școală gimnazială din București, pentru infracțiunea de luare de mită.

„În perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata Zanfir Carmen Elena ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului. (NU RATA: ”Mâna dreaptă” a premierului a sărbătorit cu şaorma clasarea dosarului de la DNA)

În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, inculpata ar fi primit suma pretinsă, în mai multe tranșe, dintre care ultima tranșă, 21.000 euro la data de 14.04.2020, când s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, au transmis reprezentanții DNA.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)