Am găsit-o pe diva României din anii ’60-’70! S-a stabilit în America și…

Autor: I.D.
Publicat: 10/08/2019 | 22:48

Actrița Melania Cârje a părăsit România în 1981, mutându-se în Statele Unite ale Americii, iar de atunci – practic – nu s-a mai știut aproape nimic despre ea. Frumoasă și talentată, așa cum era etichetată de telespectatori, dar și de actorii alături de care a jucat în filme de succes, Melania Cârje a debutat încă din primul an de studenție, în filmul ”Vacanța la mare”, o comedie spumoasă în care i-a avut ca parteneri pe Anna Szeles, Iurie Darie, Ileana Sandu și Alexandru Repan. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă oferă informații de ultimă oră – în exclusivitate – despre diva României din anii ’60  – ’70, Melania Cârje, actrița care a scăpat ca prin minune, în 4 martie 1977, din blocul care s-a prăbușit la restaurantul ”Grădinița”, în timpul cutremurului. (CITEȘTE ȘI: CUNOSCUTUL ACTOR A CÂȘTIGAT PROCESUL ÎMPOTRIVA TATĂLUI SĂU! MIZA…)

Melania Cârje s-a născut în 1943, la Iași, însă s-a mutat la București și a absolvit Școala Medie nr. 36 – astăzi Liceul „Ion Barbu”. A avut parte de o educație aleasă. Mulți dintre elevii respectivei școli sunt nume cunoscute în diferite domenii de activitate, devenind buni și foarte buni profesioniști. Oameni de cultură, artiști, economiști, oameni de știință, iar printre ei îi putem aminti pe  Dan Grigore – pianist, Daniela Crăsnaru – poetă sau Laurențiu Damian – regizor. (NU RATA: ANCA PANDREA NU ACCEPTĂ DISPARIȚIA REGRETATULUI IURIE DARIE! IMAGINI TULBURĂTOARE)

A debutat încă din primul an de studenție

Un real talent actoricesc, Melania Cârje a început să filmeze încă din primul an de studenție. Iar debutul s-a produs chiar atunci. Frumoasa studentă a apărut alături de Ana Szeles, Ileana Sandu, Iurie Darie și Alexandru Repan în filmul „Vacanța la mare”. O comedie cu „trei fete, studente, care munceau pe litoral în timpul vacanței ca să construiască socialismul. Băieții se pregătiseră să meargă la munte, dar au ajuns la mare și de-aici începea acțiunea filmului, cu întâlniri, dragoste, încurcături și multă muzică”, declara, la un moment dat, actrița Anna Szeles. (VEZI ȘI AICI: ALEXANDRU ARȘINEL, GAFĂ COLOSALĂ ÎN TRAFIC. CUM A FOST FOTOGRAFIAT ACTORUL)

Echipa este invitată la Acapulco și… succesul nu se lasă prea mult așteptat. Dar trebuie menţionat că Melania Cârje a cunoscut celebritatea prin intermediul televiziunii. Aproape că nu exista emisiune de varietăți – așa se numeau atunci emisiunile de divertisment – sau scheciuri umoristice în care să nu o vezi pe Melania Cârje cântând, dansând sau interpretând personaje pline de farmec și umor. Ulterior, Melania Cârje a devenit actriță a Teatrului de Comedie din București și a debutat în regia lui Constantin Dinischiotu – cunscut regizor, decedat în 2008 -, fiind o actriță foarte îndrăgită de publicul din România.

Melania Cârje, o actriță celebră în anii comunismului

Melania Cârje a locuit în blocul care s-a prăbușit la restaurantul ”Grădinița”, în 1977

Melania Cârje a trecut, în timpul cutremurului din data de 4 martie 1977, printr-un moment hotărâtor pentru viața ei. Destinul a pus-o la încercare printr-o experienţă de viaţă traumatizantă, iar frumoasa actriță a simțit cum totul se prăbușește. La propriu. ”Stătea în pragul unei ușii de la etajul patru, cu copilul în brațe, colega mea (a povestit celebrul actor Ion Lucian) de la Teatrul de Comedie, Melania Cârje. Ea s-a așezat în pragul acelei uși, pare-mi-se la baie, iar blocul s-a retezat până la ea și așa a scăpat”.

Pe bulevard era un adevărat coșmar, lumea înnebunită și panicată alerga pe străzi, mașinile abia reușeau să se strecoare printre dărâmături şi oameni panicaţi. În București, foarte multe blocuri au fost afectate, s-au prăbușit, s-au înregistrat victime. Era un ”spectacol apocaliptic” , oameni cu nervii la pământ, țipete, plânsete… S-a vorbit mult în presa vremii despre supravieţuirea miraculoasă a actriţei. Melania Cârje s-a speriat atât de tare, atunci, încât şi această experienţă a fost unul dintre motivele care au determinat-o să părăsească, definitiv, ţara. Ultimul film românesc în care a jucat Melania Cârje este „Am o idee”. (NU RATA: SINGURA LUI AFACERE SE AFLĂ ÎN COLAPS, IAR RECUPERATORII SUNT PE URMELE LUI. CUNOSCUTUL ACTOR ESTE FALIT!)

În 1981, după premiera fulminantă de la cinematograful ”Scala” din Capitală – cu o sală arhiplină – chiar a doua zi de dimineață, filmul a fost interzis. Centrul National al Cinematografiei a organizat – în 20 septembrie 2012, la același cinematograf – o nouă premieră de gală a super-comediei satirice „Am o idee”, la 30 de ani de la interzicerea ei. (CITEȘTE ȘI: FIUL UNUI ACTOR ROMÂN CELEBRU DIVORȚEAZĂ DUPĂ 14 ANI DE CĂSNICIE! DECLARAȚII ÎN EXCLUSIVITATE: ”A ÎNCEPUT SĂ AIBĂ «FIGURI»…”)

Melania Cârje era nelipsită din emisiunile de divertisment de la Televiziunea Română

A părăsit România în 1981 și s-a mutat, definitiv, în SUA

Nu sunt, încă, foarte clare motivele care au determinat-o pe Melania Cârje să plece din România. Conform unor surse, hotărârea a fost luat după cutremurul din 1977, atunci când actrița a fost la un pas de moarte, iar această încercare a destinului a marcat-o profund. Alte voci au susținut că actrița s-a decis să părăsească România după ce filmul ”Am o idee!”, din 1981 – chiar anul plecării Melaniei în SUA! – a fost interzis de cenzura comunistă. De fapt, acesta a fost și ultimul film în care a apărut Melania Cârje, actrița părăsind țara imediat după premieră.

CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, a intrat în posesia unor informații din care reiese că Melania Cârje este acum cetățean american și locuiește în Palm Beach Gardens, Florida, așa cum precizează actul care atestă înscrierea printre votanți a îndrăgitei actrițe din anii ’60 – ’70.

Melania Cârje are acum 76 de ani – împliniți chiar luna aceasta, pe 5 iulie – și, după cum specifică actul respectiv, nu este membră a vreunui partid politic american. Are drept de vot în Palm Beach County, Florida. (VEZI ȘI AICI: UN CELEBRU ACTOR DIN ROMÂNIA A RECUNOSCUT CĂ ȘI-A ÎNȘELAT NEVASTA! ”DAR NU CU SUFLETUL. EA A AFLAT”)

Fosta divă a României anilor ’60 – ’70 locuiește, astăzi, într-o zonă de lux – Palm Beach Gardens – semn că plecarea din România s-a concretizat nu într-o aventură, ci într-o nouă viață, trăită pe cu totul alte coordonate. Palm Beach Gardens este un oraș în Palm Beach County, Florida, SUA. Începând cu Recensământul Statelor Unite din 2010, populația era de 48.452 locuitori. Orașul are o serie de comunități închise, iar rezidenţii se bucură de o viaţă de lux. În Palm Beach County, zona Palm Beach Gardens este considerată „bijuteria coroanei”.

Filmografie Melania Cârje

Am o idee (1981)
Ana / (1976)
Elixirul tinereții (1975)
Zile fierbinți (1975)
Femeia fericită / (1974)
Cavalerul Tristei Figuri / (1971)
Silent Friends (1969)
Game pentru televiziune (1968)
Sanda / (1968)
Les fêtes galantes / Serbările galante (1965)
Un surâs în plină vară (1963)
Doi băieţi ca pâinea caldă (1962)
Vacanță la mare (1962)

Melania Cârje

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Citește și...