Ziua ”O”. România își alege Președintele!

Publicat: 09/11/2019 | 22:33

Cetățenii români cu drept de vot sunt chemați la urne pentru a-l alege, prin vot, pe Președintele României. Data de 10 noiembrie 2019 este decisivă în această luptă electorală în care fiecare ”adversar” a încercat să convingă electoratul că deține toate atuurile pentru a conduce România în următorii cinci ani. Ca de fiecare dată, CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă ține la curent cu toate evenimentele majore care se petrec pe scena politică din țară, iar ziua Alegerilor Prezidențiale 2019 este una care poate fi caracterizată, fără teama de a greși, drept decisivă. Putem vorbi despre ”Ziua Zero” în politica din România sau, de ce nu, chiar despre ”Ziua cea mai lungă”. (CITEȘTE ȘI: AEP ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. CUM SE PUNE ȘTAMPILA CORECT, PENTRU CA VOTUL SĂ FIE VALID)

UPDATE -20:00Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot, la ora închiderii urnelor pe teritoriul României, ora 21.00, este de 47,6%.

UPDATE – 19:00- BEC, ora 19.00: Prezența la vot este de 45,08%

UPDATE- 18:00- BEC, ora 18.00: Prezența la vot este de 42,1%

UPDATE- 17:45Vezi AICI motivul straniu pentru care o operatoare dintr-o secţie de vot din Cluj a fost reclamată: „Prea adânc”.

UPDATE – 17:00Alegeri prezidențiale 2019. BEC anunță că prezența la vot pentru ora 17.00, este de 37,9%.

UPDATE -16:00Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale, pentru ora 16.00, este de 33,4%, comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, când prezența, la ora 16.00, era de 35,1%.

UPDATE – 15:50Record în Diaspora. Numărul românilor care au votat în străinătate a depășit jumătate de milion.

UPDATE – 15:40 – Gheorghe Dincă a votat pentru alegerile prezidențiale. 

UPDATE – 15:20 – Vezi AICI, în exclusivitate, ce a făcut Ramona Ioana Bruynseels, candidat la Președinția României, înainte de ziua alegerilor.

UPDATE – 15:15 – Alegeri prezidențiale 2019. BEC, prezența la vot, ora 15:00: ”Comparativ cu alegerile europarlamentare…”. Citește toate informațiile AICI.

UPDATE – 15:10 – Surpriză uriașă la alegerile prezidențiale! Avem ultimul exit-poll. Vezi AICI cine este câștigător acum.

UPDATE – 14:00 – Alegeri prezidențiale 2019. BEC, prezența la vot, ora 14:00. Ce se întâmplă chiar acum la secțiile de votare.

UPDATE – 13:25 – Carmen Harra a aflat deja rezultatul alegerilor prezidențiale. Cine va fi noul președinte al României. Citește AICI ce spune celebra prezicătoare.

UPDATE – 13:20Ramona Ioana Bruynseels: ”Am votat pentru o Românie în care Diaspora să se întoarcă acasă”. Citește AICI declarația integrală.

UPDATE – 13:00 – Alegeri prezidențiale 2019. BEC, prezența la vot – ora 13:00. Iată câți români au votat până acum.

UPDATE – 12:30 – Incident în fața locuinței lui Ion Iliescu. Protestatarul ”Ceaușescu” a fost ridicat de polițiști: ”Trebuia să stai la pușcărie!”. Vezi AICI imagini în exclusivitate. 

UPDATE – 12:10 – Alegeri prezidențiale 2019. BEC, prezența la vot, ora 12:00. Vezi AICI Cifre surprinzătoare.

UPDATE – 12:00 – Nu e banc! La secția de votare din Păltiniș s-au înregistrat prezență la vot de 110%.

UPDATE – 11:30Elena Udrea, la urne: ”Speranțele mele nu sunt foarte mari că lucrurile se schimbă în bine””

UPDATE – 11:15 – Alegeri prezidențiale 2019. BEC, prezența la vot la ora 11:00. Vezi AICI câți români au votat până acum.

UPDATE – 11:05 – Ion și Nina Iliescu au fost aștepți la vot, dar nu au venit, pentru prima dată! Iată motivul.

UPDATE – 10:50 – Alegeri prezidențiale 2019: Avem primul exit-poll. SURPRIZĂ: Vezi AICI câte voturi au Iohannis, Dăncilă și Barna.

UPDATE – 10:45Viorica Dăncilă, după ce și-a exercitat dreptul de vot: ”Am votat pentru o Românie a bunăstării, a respectului și a drepturilor garantate!” Vezi AICI întregul mesaj.

UPDATE – 10:10 – Alegeri prezidențiale 2019. BEC, prezența la vot, ora 10:00. Citește AICI despre o SURPRIZĂ de proporții.

UPDATE – 09.25Președintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a votat, duminică, la o secție organizată la Liceul Jean Monnet, fiind însoțit de lideri PNL. ”Am votat pentru România normală. Este o zi extrem de importantă”, a mai spus el. Vezi imagini în GALERIA FOTO.

UPDATE – 09:15 – Alegeri prezidențiale 2019. BEC, prezența la vot până la ora nouă. Citește AICI ce oraș se află pe primul loc.

UPDATE – 09:05Cum a apărut îmbrăcată Viorica Dăncilă la vot, azi-dimineață la ora 8:04. Iată imaginile AICI.

UPDATE – 08.40Vezi AICI. Alegeri prezidențiale 2019. Câți români au votat în prima oră de la deschiderea urnelor

14 candidați s-au înscris în cursa pentru ocuparea râvnitului fotoliu de la Cotroceni, iar suspansul crește cu fiecare oră. Indiferent de opțiunea electorală, fiecare cetățean își pune speranțele în cel sau cea pe care o preferă, convins fiind că va face alegerea cea mai bună. S-a pariat, s-au lansat ipoteze diverse, au fost urmărite, cu atenție crescândă, toate sondajele de opinie. Fiecare candidat a mers în județele țării pentru a sta de vorbă cu alegătorii și pentru a-și prezenta proiectul personal pe care dorește să îl aplice în cazul în care voturile exprimate îl vor plasa în fruntea ”clasamentului”.

Întrebarea esențială în această zi este: ”Cine va cîștiga acest prim tur de scrutin?” România își alege Președintele, iar echipele CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, sunt în punctele-cheie ale primului tur de scrutin și vă informează la minut. (VEZI ȘI AICI: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE VIOREL CATARAMĂ, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

Cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2019

Potrivit BEC,  lista candidați alegeri prezidențiale 2019 cuprinde 14 persoane:

 • Viorel Cataramă – Dreapta Liberală
 • Viorica Dăncilă – PSD
 • Theodor Paleologu – PMP
 • Klaus Iohannis – PNL
 • Dan Barna – Alianța USR-PLUS
 • Kelemen Hunor – UDMR
 • Mircea Diaconu – Alianța UN OM
 • Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal)
 • Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Națională
 • Bogdan Stanoevici – candidat independent
 • John-Ion Banu – Partidul Națiunea Română
 • Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie
 • Alexandru Cumpănașu – candidat independent
 • Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc. (NU RATA: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. CINE ESTE CĂTĂLIN IVAN, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

Actele necesare pentru vot

Alegătorul poate prezenta la secția de votare cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie precum și carnetul de serviciu militar. (CITEȘTE ȘI: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE BOGDAN STANOEVICI, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

Procedura de vot

În ziua votului, alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), conform hotărârii Autorităţii Electorale Permanente. (VEZI ȘI AICI: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. LA CE ORĂ ÎNCEPE VOTUL ÎN DIASPORA)

Alegătorul primește un buletin de vot în interiorul căruia sunt listați toți cei 14 candidați la alegerile prezidențiale, pe două pagini, precum și partidul pe care îl reprezintă, acolo unde este cazul. Candidații sunt listați în ordinea stabilită prin tragere la sorți. Buletinul de vot trebuie să aibă, pe ficare pagină, ștampila circulară a Biroului Electoral Central. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta. (VEZI ȘI AICI: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE RAMONA IOANA BRUYNSEELS, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

Cum arată buletinul de vot. Ordinea candidaților, stabilită prin tragere la sorți

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul Electoral Central, ordinea candidaților la alegeri prezidențiale 2019 pe buletinul de vot a fost stabilită prin tragere la sorți. Primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă. Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Stanoevici, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Alexandru Cumpănașu. (NU RATA: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE MIRCEA DIACONU, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

Anularea buletinului de vot

Pot exista și situații – prevăzute de lege – în care buletinele de vot pot fi declarate nule. Iată care sunt acestea:

Trebuie menționant că buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate. (NU RATA: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. TOTUL DESPRE JOHN ION BANU, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

Votul este valabil exprimat în cazul în care – deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului – opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”. De asemenea, buletinul de vot este valabil și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater. Efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora. (VEZI ȘI AICI: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. CINE ESTE ALEXANDRU CUMPĂNAȘU, CANDIDAT LA FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)